ciasto drożdżowe,  wielkanoc

CYNAMONKI misie (ew. króliczki)

Wyobrażałam sobie te cynamonki jako piękne główki wielkanocnych króliczków. Wyszły pyszczki misiów. Najważniejsze jednak, że nie straciły nic z pysznego smaku.

Z tego przepisu cynamonki wychodzą puszyste i intensywnie cynamonowe.

Wskazówki

  • Cynamonki można ozdobić lukrem i cukierkowymi kwiatkami, które mają przypominać wianuszek.
  • Na blogu możecie znaleźć przepis na cynamonki ślimaczki.

Składniki na zaczyn

  • 25 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek lekko ciepłe mleko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

Składniki na ciasto drożdżowe

  • zaczyn
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleko
  • 1 i ½ szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtek
  • 75 g roztopionego i schłodzonego masła

Składniki na farsz cynamonek

  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 20 g cynamonu
  • 16 g cukru wanilinowego

Składniki na lukier

  • ok 8 łyżeczek cukru pudru
  • 2-3 łyżki przegotowanej wody
  • opcjonalne cukierki kwiaty

Składniki na rozczyn wymieszać w większym naczyniu: drożdże rozdrobnić, dodać mleko, mąkę i cukier. Zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut pod przykryciem. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość. 

Do gotowego zaczynu dodać po kolei: mąkę, mleko, cukier, jajko, żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Zagnieść wszystkie składniki ze sobą. Można do tego użyć robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego. Pozostawić w misce pod przykryciem na około 1 godzinne, do podrośnięcia.

Po tym czasie rozwałkować gotowe ciasto drożdżowe na duży prostokąt (mniej więcej 30×40 cm).

W rondelku rozpuścić masło, ostudzić je i dodać cukier, cynamon i cukier wanilinowy.

Na ciasto posmarować rozpuszczone masło z składnikami. Pokroić ciasto w paski o grubości ok. 2 cm. Zwinąć każdy pasek w małego ślimaczka i z końcówki uformować misia/królika.  Umieścić cynamonki na formę wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Ostudzone cynamonki udekorować lukrem i cukiereczkami.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *