ciasto drożdżowe,  deser

Cynamonowe BUŁECZKI

Super łatwy i szybki przepis na pyszne drożdżowe cynamonki. Można je przygotować wieczorem i podać na śniadanie. Nic tak nie poprawia humoru rano jak słodki zapach cynamonu, mała i cukru w świeżej drożdżówce.

Wskazówki

  • Cynamonki można przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić mleko napojem roślinnym np. sojowym czy owsianym. Masło można zastąpić masłem roślinnym lub olejem np. olejem kokosowym. 
  • Cynamonki można udekorować lukrem, suszonymi płatkami kwiatów,  posiekanymi orzechami. Można też tylko obsypać cukrem pudrem lub pozostawić bez dodatkowego cukru. 

Składniki na zaczyn

  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml lekko ciepłe mleko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru

Składniki na ciasto drożdżowe

  • zaczyn
  • 500 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 70 g roztopionego i schłodzonego masła

Składniki na farsz cynamonek

  • 60 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 15 g (1 opakowanie) cynamonu

Składniki na lukier

  • ok 8 łyżeczek cukru pudru
  • 2-3 łyżki przegotowanej wody
  • opcjonalne suszone kwiaty lub posiekane orzechy do posypania 

Składniki na rozczyn wymieszać w większym naczyniu: drożdże rozdrobnić, zalać letnim mlekiem, dodać mąkę i cukier. Zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut pod przykryciem. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.  

Do gotowego zaczynu dodać po kolei: mąkę, sól oraz roztopione i ostudzone masło. Zagnieść wszystkie składniki ze sobą. Można do tego użyć robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego. Pozostawić w misce pod przykryciem na kolejne 15 minut, do podrośnięcia.

Po tym czasie rozwałkować gotowe ciasto drożdżowe na duży prostokąt (mniej więcej 30×40 cm).

Na ciasto posmarować rozpuszczone masło, pozostawiając czyste paski na brzegach. Następnie wymieszać cukier z cynamonem i obficie obsypać ciasto. 

Pokroić ciasto w paski o grubości ok. 2 cm. Zwinąć każdy pasek w małego ślimaczka i umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Dodatkowo można posmarować je po wierzchu odrobiną mleka ale nie jest to konieczne. Na koniec ostawić cynamonki pod ściereczką na kolejne 15 minut. .

Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Piec do momentu zarumienienia cynamonek. Odstawić do ostygnięcia

Lukier

Wystygnięte cynamonki można oblać lukrem (wymieszana woda z cukrem pudrem)i obsypać suszonymi kwiatami lub posiekanymi orzechami.


SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *