muffiny,  święta

MUFFINKI czekoladowe z kremem mascarpone

Grudniowe  czekoladowe mufinki  z czerwonym, świątecznym kremem.

Idealne babeczki na świąteczna lub każdą inną okazję.

Wslazówki

  • Krem należy przygotować z kilkugodzinnym wyprzedzaniem
  • Zamiast czekolady karmelowej można użyć tylko czekolady białej
  • Można użyć innych kolorów barwinka
  • Na górę kremu można obsypać małymi cukiereczkamicukier

Składniki na muffinki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 90 g gorzkiej czekolady

Składniki na krem

  • 250 ml śmietany 30%
  • 80 g czekolady karmelowej
  • 40-50 g czekolady białej
  • ¼ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku
  • 250 g serka mascarpone

Krem

W garnku z grubym dnem zagotować śmietanę aż będzie bardzo gorąca. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę i barwnik spożywczy. Mieszać do momentu połączenia składników. Ostudzić i przykryć folią garnek. Umieścić w lodówce na minimum 6 godzin.

Po tym czasie czerwoną masę umieścić w misce dodać serek mascarpone i za pomocą miksera lub robota kuchennego wymieszać masę do uzyskania gęstego kremu.

Muffinka

Przygotować dwie większe miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao). W drugiej wymieszać wszystkie mokre składniki (olej, jajko i mleko).

Mokre składniki dodać do suchych. Wymieszać najlepiej drewniana łyżką, do momentu połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to nie wyrośnie.  Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.

Gotową masę na babeczki przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości.

Umieścić babeczki w piekarniku.

Piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut.

Czerwony krem umieścić najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego i końcówki do kremów lub nakładać łyżeczką. Można dodać drobne cukierki i dekoracje świąteczne.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *