ciasteczka,  święta

CIASTECZKA migdałowe

Jeśli lubisz smak migdałów to ciasteczka są dla Ciebie. Ciasteczka świąteczne lub na każdą inna okazje. Idealne do kawy czy herbaty.

Wskazówki

  • jeśli nie masz mąki migdałowej możesz ja zrobić mieląc migdały na drobno.
  • można użyć robota kuchennego lub zagnieść ciasto ręcznie.
  • uwaga ciasteczka po wyjęciu z piekarnika są miękkie i mogą się kruszyć. Musza ostygnąć przed podaniem.

Zapraszamy do przepisów na inne świąteczne przysmaki

Składniki

  • 1 jajko
  • 60 g cukru pudru
  • łyżka miękkiego masła
  • 150 g mąki migdałowej
  • 40 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  • cukier puder do obtaczania ciastek

Jajko ubić z cukrem pudrem na jasną, jednolitą masę. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki: masło, mąkę migdałową, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia.  Powstanie mocno klejące ciasto.

Przenieść ciasto do miski i wstawić na godzinę do lodówki.

Dużą blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować nieduże  kulki (mniejsze od wielkości włoskiego orzecha), obtoczyć w cukrze pudrze. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Każdą kulkę spłaszczyć lekko palcem.

Piec w temperaturze 170°C przez około 13 minut.

Wyjąć i studzić na metalowej kratce.



SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *