ciasteczka,  święta

Świąteczne, kruche CIASTECZKA

Czas okołoświąteczny to najlepszy moment na piecznie rożnego rodzaju ciasteczek. Nie tylko tradycyjne pierniczki, ale również kruche słodkości wprawią nas w magiczny nastrój. Można je pięknie udekorować i podarować bliskim w prezencie lub zjeść samemu w oczekiwania na święta.

Zapraszamy do przepisów na inne ciasteczka

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła zimnego i pokrojonego w kostkę.
  • 110g cukru pudru
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • ¼ łyżeczki zmielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo

  • lukier
  • cukierki do dekoracji

Przesianą mąkę wymieszać z pokrojonym w kostkę masłem. Mąkę przesiać i dodać masło. Zagnieść do momentu uzyskania kruszonki (konsystencja mokrego piasku). Można do tego użyć robota kuchennego.

Następnie dodać pozostałe składniki: cukier, jajko, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Zagnieść ciasto starać się zrobić to w miarę szybko. Uformować kulę i umieścić w lodówce na około 1 godzinę.

Wyjąć z lodówki zimne ciasto, rozwałkować i wycinać foremkami ciastka.

Piec w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.

Wystygnięte ciasteczka można udekorować lukrem i cukierkami.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *