ciasto,  deser,  wielkanoc

Flan pâtissier

Z pozoru sernik, a tak naprawdę francuskie ciasto budyniowe. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto które powinno podbić polskie stoły.

Deser prosto z Francji, a właściwie tarta budyniowa na spodzie z ciasta francuskiego.

Wskazówki

  • Jeśli nie masz w domu laski wanilii można ją zastąpić ekstraktem waniliowym.

Składniki

  • 1 l mleka
  • 1 laska wanilii
  • 240 g cukru
  • 6 jajek
  • 160 g skrobi ziemniaczanej
  • 160 g śmietany 30%
  • skórka z pomarańczy

Składniki na spód

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • masło do posmarowania tortownicy
  • cukier do opruszenia tortownicy

Laskę wanilii rozkroić na pół. Ostrzem noża wydobyć ziarnka wanilii i wrzucić je razem z połówkami laski do garnka z mlekiem. Mleko z wanilią podgrzać. Po zagotowaniu usunąć z mleka połówki laski.

Do osobnej miski wbić jajka i dodać cukier. Ubić za pomocą robota kuchennego lub blendera. Gdy masa zrobi się jaśniejsza dodać mąkę ziemniaczaną i mieszać całość.

Powoli masę jajeczną dodać do gotującego się mleka i ponownie mieszać za pomocą trzepaczki. Mieszać aż powstanie gęsta masa budyniowa. Zdjąć garnek z ognia i przykryć budyń folią spożywczą tak żeby dotykała wierzchu masy. Odstawić masę na godzinę do lodówki.

Tortownice wysmarować masłem i posypać cukrem. Dno i boki tortownicy wyłożyć ciastem francuskim i palcami przycisnąć wszystkie przecięcia tak żeby się połączyły. Całość ciasta francuskiego ponakłuwać widelcem. Odłożyć spód również na jedną godzinę do lodówki.

Po godzinie wylać masę jajeczną z lodówki i dodać śmietanę. Zblendować całość do momentu połącznia. Na koniec dodać startą skórkę z całej pomarańczy. Wymieszać.

Wyjąć spód z lodówki i przelać na niego gotową masę budyniową. Piec w piekarniku.

Piec w temperaturze 180°C prze około 70- 80 minut.



SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *