sernik,  święta

SERNIK Lotus Biscoff

Dzisiaj czas na bardzo popularny w Internecie sernik, wiele wariantów przepisów krąży po mediach społecznościowych. Ja sernik przygotowałam na swój sprawdzony sposób czyli pieczenie w trzech różnych temperaturach. Do tej pory ta metoda mnie nie zawiodła i teraz jest podobnie.

Ciasteczka Lotus pochodzą z Belgijski, posiadają karmelowe-korzenny smak, są bardzo chrupiące. Idealnie nadają się na spód sernika. Krem z tych ciasteczek dodajemy do masy serowej oraz wierzch ciasta. Dzięki temu otrzymujemy bardzo magicznie – świąteczne ciasto.

Wskazówki:

  • Potrzebna jest paczka 250 g ciasteczek  Lotus Biscoff
  • 400 g Krem z ciastek  Lotus Biscoff drobno zmielonych
  • Tortownice o średnicy 24 cm

Składniki

Spód

  • 200 g ciasteczek Lotus Biscoff
  • 60 g miękkiego masła

Masa serowa

  • 1 kg białego sera z wiadereczka
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • ½  szklanka cukru
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g kremu z ciasteczek Lotus Biscoff drobno zmielonych

Polewa

  • krem Lotus Biscoff
  • 50 g drobno skruszonych ciastek Lotus Biscoff

Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków tylko spód.

Spód

Ciastka za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Dodać: roztopione masło. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dobrze ugnieść spód (można to zrobić dnem szklanki)

Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Sernik

Ser i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić i odczekać aż ostygnie, żeby po wymieszaniu ze składnikami masa się nie ścięła.

Do sera wbijać pojedynczo jajka i po każdym dobrze wymieszać. Następnie dodać roztopione masło, cukier, skrobie ziemniaczaną,  krem Lotus Biscoff. Składniki mieszać delikatnie tylko do połączenia. Ciasto powinno mieć konsystencje budyniu. Można użyć robota kuchennego do wyrobienia masy serowej.

Przelać masę na wcześniej przygotowany  i schłodzony spód z ciasteczek.

Temperaturę piekarnika ustawić na 190ᵒC i piec przez 20minut w nagrzanym piekarniku.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ᵒC i piec przez kolejne 30 minut.

Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ᵒC i piec przez ostatnie 30 minut.

Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik aż piekarnik się ostudzi.

Dzięki zabiegowi zmiany temperatur w czasie pieczenia, ciasto nie opada i jest puszyste.

Polewa

W czasie gdy ciasto stygnie można przygotować polewę na wierzch.

Pozostały krem ciasteczkowy podgrzać w garnku z wodą. Krem powinien być lekko płyny. Podgrzana masę można wylać na ostudzony sernik i pokruszonymi ciasteczkami udekorować krawędź sernika.

Sernik przed podaniem najlepiej przechować około 6 godzin w lodówce.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *