ciasto,  sernik

SEROMAKowiec mojej mamy

To co „mamine” zawsze lepiej smakuje. Z Seromakowcem też tak jest – najlepiej smakuje z przepisu mamy, która co roku serwuje to ciasto z okazji świąt.
Seromakowiec, to po prostu sernik z makiem, z dużą ilością bakalii, ale jak to mówią najprostsze bywa najlepsze.

Składniki na ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki margaryny (miękkiej)
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na  masę makową

  • 1 szt. puszki gotowego maku 
  • 2 łyżki cukru wanilinowego 
  • 2 łyżki tartej bułki 
  • kilka kropli aromatu migdałowego lub rumowego 
  • bakalie: rodzynki, orzechy włoskie, łyżka skórki pomarańczowej, płatki migdałowe (według waszych upodobań) 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera (opak. gotowego zmielonego sera) 
  • 5 jajek 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 0,5 kostki masła (miękkiego) 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 2 łyżki cukru wanilinowego 
  • 2 łyżki rodzynek 


Ciasto

 Z mąki, margaryny, żółtka, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Wyrobić na gładko. Podzielić na dwie części. Do pierwszej części dodać kakao połączyć i zagnieść – odstawić na 1 godzinę do lodówki. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy.


Masa makowa

Wymieszać wszystkie składniki razem.

Masa serowa

 Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku stale ucierając, a następnie dodawać partiami ser nie przerywając ucierania, budyń śmietankowy. Następnie dodać do masy skórkę pomarańczową i cukier wanilinowy, rodzynki. Wymieszać. na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z masą serową.

Na rozwałkowane ciasto na blasze, wyłożyć masę makową, wyrównać, a na nią wylać masę serową. Powierzchnię wygładzić. Z ciasta kakaowego zrobić kruszonkę i posypać po całej powierzchni. 

Piec w temperaturze 180˚C przez około 60 minut.

SMACZNEGO!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *