przystawka

FRANCUSKIE ŚLIMACZKI

Szybkie i proste w wykonaniu ślimaczki z ciasta francuskiego. Idealne na każdą domowe przyjęcie.
Największa zaleta to możliwość wykonania ich w różnych wariantach smakowych. Wolice wersje wegetariańską możecie zrobić je z szpinakiem i serem feta. Jesteście mięsożercami, to dodajcie szynkę lub podsmażony boczek. Ogranicza was tylko wyobraźnia. 

Moja wersja była z pieczarkami:

Składniki 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie sosu pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
  • ok. 300 g świeżych pieczarek
  • 40-50 g sera żółtego 
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej pietruszki
  • sól i pieprz

Do posmarowania

  • jajko roztrzepane z odrobiną wody

Rozwinąć ciasto, posmarować sosem pomidorowym następnie pokrojone na drobne plasterki pieczarki i starty na grubych oczkach ser żółty. Na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek, pietruszkę i przyprawy.

Zwinąć w rulon i odcinać ok. 0,5 cm plasterki. Wyłożyć ślimaczki na blachę z papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem.

Piec w temperaturze 175˚C (na zloty kolor) przez około 25-30 minut .
SMACZNEGO!
(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *