ciasto,  deser,  sernik,  wielkanoc

SERNIK z orzechami

Służył nam wiernie, dobrze, bez narzekań. Był z nami blisko 20 lat. Gotowy na wszystkie wyzwania, przeżył niejedną katastrofę i wiele sukcesów. Służył za przechowalnik patelni, wieszak na ścierki i oczywiście jako PIEKARNIK. Aż tu krótko przed Wielkanocą, kiedy przed nami tyle wypieków do przygotowania, zupełnie bez ostrzeżenia wypuścił z siebie całą parę (dosłownie, aż się zrobiło siwo w pomieszczeniu) i odmówił współpracy już na zawsze. Jego ostatnim prezentem wydanych w ostatnim swoim tchnieniu, był sernik z syropem klonowym. Pyszny, puszysty, wilgotny i idealnie słodki. Na święta i na co dzień do kawy.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Moje wypieki”

Składniki na spód:

  • 2 szkl. pokruszonych herbatników
  • 1/3 szklanki masła, roztopionego

Składniki na masę orzechową:

  • 2/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich, nerkowca, laskowych itp.
  • 1 op. cukru wanilinowego

Składniki na masę serową:

  • 750 g białego, mielonego sera z wiadereczka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki kremówki 36%
  • 1 op. cukru wanilinowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód

Wyłożyć papierem do pieczenia tortownice o średnicy 24 cm.

Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Wymieszać z roztopionym masłem. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy.

Podpiec w temperaturze 175°C przez 6 – 8 minut.

 Masa orzechowa

Wszystkie składniki na masę umieścić w garnku z grubym dnem. Gotować 8 – 10 minut do zgęstnienia. Cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Rozprowadzić równomiernie na podpieczony wcześniej spód i odstawić na bok.

Masa serowa

W misie umieścić wszystkie składniki na masę. Wymieszać do połączenia, nie za długo bo sernik może opaść po upieczeniu. Masę serową wylać na masę orzechową.

Podpiec w temperaturze 175°C przez około 60 minut.

Pozostawić ciasto przy lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *