muffiny

MUFFINY z dyni

W KokoszkoLandzie z utęsknieniem wypatrujemy już zimy. Czekamy na śnieg, narty i oczywiście święta. Jednak dopóki jesień nas rozpieszcza piękną, słoneczną pogodą, umilamy sobie ten czas  kolejnymi muffinkami, tym razem z puree dyniowym. Babeczki o mocno korzennym smaku pasują idealnie, na spotkania w gronie znajomych w długie wieczory.

Składniki:

  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżki imbiru w proszku
  • 1/3 łyżki gałki muszkatołowej
  • 2/3 szkl. puree z dyni
  • ½ szkl. brązowego cukru
  • ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • duża garść pokrojonych orzechów włoskich

Na średnim ogniu roztopić masło w niedużym garnku, dodać po kolei wszystkie przyprawy. Mieszać. Dodać wcześniej przygotowane puree z dyni. Gotować przez około 1 minutę. Odstawić z ognia i dodać cukier, wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną, jajka i dokładnie wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać mąkę pszenną do reszty masy. Na koniec dodać orzechy włoskie, wymieszać delikatnie, ale tak, żeby nie było grudek. Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Włożyć babeczki do piekarnika.

Piec w temperaturze 170°C przez około 20 minut.

IMG_2960

IMG_2976

IMG_2975

IMG_2968

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *