ciasto,  deser,  wielkanoc

SERNIK z ananasem

Kiedy tradycyjne przepisy się wam znudzą proponujemy małe urozmaicenie w postaci sernika z ananasem. Świeżutki zawiera bromelinę, a ta z kolei świetnie działa na różne zapalenia, obrzęki a nawet wspiera odchudzanie. Dlatego jak macie chęć i życzenie dodawajcie świeżego ananasa. U nas niestety ananas musi być zapuszkowany i to na dożywocie, bo niestety reagujemy na jego enzymy alergicznie.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Renaty Walczak (reanja.blogspot.com).

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku  do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub ser biały zmielony dwukrotnie
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • sok z połówki cytryny
  • 1 puszka ananasa w kostkach

Składniki na pianę

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

Ciasto

Z mąki, margaryny, żółtka, cukru i proszku do pieczenia,  soli zagnieść ciasto. Wyrobić na gładko. Podzielić na dwie części 1 część odstawić na około 1 godzinę do lodówki. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość blachy.

Masa serowa

Masło utrzeć z cukrem i jajkiem na puszystą masę. Następnie dodawać partiami ser nie przerywając ucierania, budyń, sok z cytryny.

 

Piana

Białka ubić z solą na sztywną pianę dodać cukier na końcu.

Na rozwałkowane ciasto na blasze,  wylać masę serową następnie delikatnie wyłożyć kawałki odsączonego ananasa i pianę, powierzchnię wygładzić. Z schłodzonego ciasta zrobić  kruszonkę i posypać po całej powierzchni.

Włożyć do  piekarnika nagrzanego do 160ᵒC  i piec przez około 40 minut.
Po tym czasie podnieść  temperaturę do 200ᵒC  i dopiec jeszcze 20 minut.

SMACZNEGO

(M)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *