ciasto

CHLEBEK bananowy

W naszej kuchni dzieje się pysznie i wiele. Często w pośpiechu, ale zawsze starannie. Dlatego gustujemy w daniach prostych, ale zdrowych i pożywnych. Takie jest dzisiejsze ciasto. Również dzisiejsze ciasto – banalnie szybkie i proste. Wystarczy mieć w domu podstawowe składniki na każde ciasto oraz banany.

Składniki

  • 140 g miękkie masło
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 140 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże lub 3 mniejsze banany

Dodatkowo

  • 1 banan do dekoracji

Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.

Utrzeć miękkie masło z cukrem trzcinowym, do momentu utrzymania puszystej masy. Do gotowej masy dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie mieszając.

Banany obrać ze skóry i zmiksować na puszysta masę.

Do masy z cukrem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Na koniec dodać zmiksowane banany. Dokładnie wszystko wymieszać ze sobą.

Przygotować małą keksówkę. Wlać ciasto tak żeby równo ułożyło się w formie. Na górę można położyć rozkrojonego banana.

Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 40-50 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *