ciasto

SERNIK na ciasteczkowym spodzie

Zawsze jest idealna okazja na sernik: imieniny, urodziny, Wielkanoc, Boże Narodzenie, odwiedziny sąsiadki, środa. W Kokoszkolandzie sernik jedno z ulubionych ciast. Znika z prędkością światła.

Sernik z tego przepisu wychodzi bardzo puszysty, delikatny oraz wilgotny, czyli jak lubimy najbardziej.

Na blogu możecie odnaleźć inne sernikowe inspiracje:

Składniki spód

  • 200-250 g herbatników
  • 120-150 g  roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cynamonu

Składniki na sernik:

  • 1 kg białego sera z wiadereczka
  • 4 jajka
  • 100 g kostka masła
  • ¾ szkl. cukru
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 krople olejku wanilinowego lub migdałowego

Dodatkowo

  • 400 g masa kajmak w puszce

Spód z herbatników

Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (tylko spód) ośrednicy 24 cm.

Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Dodać: kakao, cynamon i roztopione masło. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dobrze ugnieść spód (można to zrobić dnem szklanki)

Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Sernik

Ser i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić i odczekać aż ostygnie, aby po wymieszaniu ze składnikami masa się nie ścięła.

Do sera wbijać pojedynczo jajka i po każdym dobrze wymieszać. Następnie dodać roztopione masło, cukier, skrobie ziemniaczaną i kilka kropli olejku. Składniki mieszać delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje budyniu.

Przelać masę na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek. 

Temperaturę piekarnika ustawić na 190ᵒC i piec przez 20minut w nagrzanym piekarniku. 

Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ᵒC i piec przez kolejne 30 minut. 

Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ᵒC i piec przez ostatnie 30 minut.

Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik aż piekarnik się ostudzi.  

Dzięki zabiegowi zmiany temperatur w czasie pieczenia,ciasto nie opada i jest puszyste.

Masa kajmakowa

Puszkę z mlekiem nie otwierać w całości włożyć do garnka i zalać wodą (tak aby puszka była cała pod wodą). Gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny najlepiej pod przykryciem. Kontrolować czy woda nie wyparowała trakcie gotowania jeśli tak to dolać tak aby puszka była cały czas pod wodą. Po ok. 2 godzinach zostawić puszkę żeby ostygła.

Schłodzona puszkę otworzyć i nałożyć na ostudzony sernik.

Górę sernika można przyozdobić skruszonymi herbatnikami lub innymi dodatkami.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *