ciasto,  sernik

Mocno czekoladowy SERNIK

Przyszło nam żyć w ciekawych czasach. Sprawmy zatem żeby i siedzenie w domu okazało się ciekawe. Wspólne gotowanie może okazać się doskonałą rozrywką, a czekolada każdego podniesie na duchu!

Składniki spód

  • 200-250 g herbatników
  • 120-150 g  roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cynamonu

Składniki na sernik

  • 100 g kostka masła
  • 100 gorzkiej czekolady
  • 1 kg białego sera z wiadereczka
  • 4 jajka
  • 1,5 lyżki kakao
  • ¾ szkl. cukru
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 400 g masa kajmak o smaku kakaowym w puszce
  • herbatniki
  • czekolada

Spód z herbatników

Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (tylko spód) o średnicy 24 cm.

Herbatniki za pomocą blendera lub wałka pokruszyć na drobny piasek. Dodać: kakao, cynamon i roztopione masło. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Dobrze ugnieść spód (można to zrobić dnem szklanki)

Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.

Sernik

Ser i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło i czekoladę rozpuścić w garnku (najlepiej z grubszym dnem aby masa się  nie przypaliła). Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do ostudzenia, aby po wymieszaniu z resztą składników masa się nie ścięła.

Do sera wbijać pojedynczo jajka i po każdym dobrze wymieszać. Następnie dodać roztopione masło z  czekoladą, kakao, cukier, skrobię ziemniaczaną. Składniki mieszać delikatnie tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.

Przelać masę na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek.

Temperaturę piekarnika ustawić na 190ᵒC i piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ᵒC i piec przez kolejne 30 minut.

Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120ᵒC i piec przez ostatnie 30 minut.

Po upieczeniu uchylić drzwiczki i zostawić sernik aż piekarnik się ostudzi. 

Dzięki zmianie temperatur w czasie pieczenia, ciasto nie opada i jest puszyste.

Masa kajmakowa

Puszkę z masą nie otwierać. W całości włożyć do garnka i zalać wodą (tak aby puszka była cała pod wodą). Gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godziny najlepiej pod przykryciem. Kontrolować czy woda nie wyparowała trakcie gotowania jeśli tak to dolać tak aby puszka była cały czas pod wodą. Po ok. 2 godzinach zostawić puszkę żeby ostygła.

Schłodzona puszkę otworzyć i nałożyć na ostudzony sernik.

Górę sernika można przyozdobić pokruszonymi herbatnikami i czekoladą.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *