ciasto,  wielkanoc

BABKA migdałowa

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Dlatego przygotowujemy dla was kilka pysznych przepisów w sam raz na taką okazję.

Błyskawiczna babka wielkanocna to jeden z tych przepisów, który warto jest mieć pod ręką, zwłaszcza jeśli cierpicie na deficyt czasu, a chcecie wsadzić własny wypiek do świątecznego koszyczka.

Przygotowuję się ją bardzo szybko, samo pieczenie trwa zaledwie 30 minut.

Babka jest bezglutenowa, ponieważ zamiast tradycyjnej mąki używamy mąki migdałowej. Ciasto wychodzi bardzo soczyste i migdałowe.

Wskazówki

Najlepiej, żeby składniki były w temperatuzre pokojowej.

Do robienia ciasta możecie użyć robota kuchenego lub blendera

Mąkę migdałową można kupić, lub samemu zrobić ją z całych migdałów. Wystarczy tylko zmielić całe migdały na drobne kawałki.

Zapraszamy na innych wielkanocnych wypieków znajdujących się na naszym blogu.

Składniki

  • 3 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 200 g mąki z migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu migdałowego

Dodatkowo

  • masło do wsmarowania formy
  • ok. 2-3 łyżeczki bułki tartej

W dużej misce umieścić jajka, roztopione i ostudzone masło. Wymieszać. Dodać cukier i ponownie wymieszać do momentu połączenia składników.

Mąkę migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodać do wcześniej przygotowanej masy z masłem. Wymieszać do połączenia składników. Dodać kilka kropel aromatu i ponownie krótko wymieszać.

Przygotować formę na babkę. Wysmarować formę masłem i oprószyć bułka tartą tak, aby przykleiła się do ścianek formy. Pomoże to wyjąć babkę z formy po upieczeniu.

Przelać masę do przygotowanej formy.

Piec w temperaturze 170ᵒC przez około 30 minut.

Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż piekarnik ostygnie.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *