muffiny,  święta

MUFFINKI z makiem i żurawiną

Świąteczne muffinki dla całej rodzinki :p Nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchi, a chcesz przygotować słodkości na święta mufinki wydają się idealnym pomysłem.

Nasze propozycje na świąteczne mufinki

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki suchego maku
  • 1 szklanka mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 garść suszonej żurawiny

Krem na muffinki

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • suchy mak i żurawina do dekoracji 

Muffinki

W jednej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i suchy mak.

W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki: mleko, dodać jajko i olej.

Do miski z suchymi składnikami dodać mokre, zmieszać drewnianą łyżką, lub robotem kuchennym ale dosłownie chwilę. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to muffinki mogą nie wyrosnąć. Na koniec dodać posiekaną żurawinę i lekko zamieszać.

Gotową masę przełożyć do foremki na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami.

Piec w temperaturze 180°C przez ok.20 minut.

Do momentu tzw. suchego patyczka.

Krem

Śmietanę ubić na sztywno. Do śmietany łyżkami dodawać serek mascarpone i za każdym razem miksować. Na koniec dodać cukier puder, wymieszać. Krem powinien być schłodzony najlepiej nakładać go zaraz po wyjęciu z lodówki.

Do rękawa cukierniczego włożyć krem i nałożyć na muffinki.  Dodatkowo obsypać krem suchym makiem i drobno posiekaną, suszoną żurawiną. 

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *