PIERNIK z masą marcepanową
Choć za oknem śniegu nie ma, u nas w KokoszkoLandzie nadal pachnie świętami.
Ciasto ma korzenny aromat, a dzięki masie marcepanowej jest miękkie i wilgotne, w przeciwieństwie do tradycyjnych, suchych pierników.
- 1 szklanka miodu
 - 1 szklanka cukru
 - 1 szklanka mleka
 - 3 szklanki mąki pszennej
 - 4 jajka
 - 100 g masła
 - 30 g przyprawy do piernika
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 łyżka sody oczyszczonej
 - 1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru upalić na patelni, aż powstanie karmel)
 - 1 łyżka kakao
 - pół szklanki orzechów włoskich
 
Do przełożenia
- dżem wiśniowy lub inny ulubiony smak
 - masa marcepanowa ok. 400 g
 
Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i karmel zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników. Poczekać aż masa się ostudzi. 
Do gotowej masy dodawać kolejno: cukier, mleko, kakao, żółtka, mąkę oraz sodę – każdy następny składnik dodawać po dokładnym wmieszaniu poprzedniego. Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z masą piernikową. Dodać bakalie i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy prostokątnej wyłożonej papierem do wypieków.
Wyjąć z piekarnika, wyciągnąć ciasto z formy i poczekać aż ostygnie. Długim nożem przeciąć piernik w poprzek. Posmarować obie części dżemem. Następnie na dolnej cześć ciasta z dżemem rozsmarować masę marcepanową. Przykryć ja górną częścią i delikatnie przycisnąć.
	
			
			
					

