obiad

TARTA z szparagami i cukinią

Tarta z wiosennymi warzywami wygląda i smakuje rewelacyjnie. Jej charakterystycznym elementem jest kruchy spód i wyraziste nadzienie, które na pewno spodoba się wszystkim smakoszom szparagów. W moim przypadku to była miłość od pierwszego kęsa.

Bardzo Was zachęcam do wypróbowania:)

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 kostki masła (zimne)
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczka soli

Składniki na masę:

  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 1 cukinia
  • 2-3 ząbków czosnku 
  • 200-250 ml gęstego jogurtu
  • 3 jajka 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki na ciasto dodawać po kolei do miski i powoli zagnieść. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Gotowe włożyć na minimum 30 minut do lodówki.

Umyć szparagi i obrać ze zdrewniałych części oraz pokroić na 2,5 cm kawałki. Cukinię pokroić na średniej wielkości plastry. Obrać czosnek i posiekać na drobne kawałki. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą i odstawić na chwilę.

Wyciągnąć ciasto z lodówki i przełożyć je do formy na tatrę (ja używam silikonowej lub porcelanowej, nie muszę ich natłuszczać. Jeśli będziecie używać innej nie zapomnijcie o posmarowaniu jej tłuszczem.)

Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 8 minut.

W dużej misce roztrzepać jogurt, jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie zamieszać do połączenia wszystkich składników. Na podpieczonym cieście ułożyć plastry cukinii i kawałki szparagów oraz czosnku. Zalać gotową masą. Wstawić ponownie do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *