obiad

MAKARON z botwinką

Botwinka jest nie tylko zdrowa, ale też wyjątkowo smaczna. Niedawno odkryłam, że można ją podawać nie tylko w zupie, lub w innej tradycyjnej formie. I tak powstało banalnie proste i szybkie danie.

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • opakowanie makaronu penne 
  • opakowanie sera pleśniowego (niebieskiego)
  • 2 duże łyżki śmietany 12%
  • 4 ząbki czosnki
  • 5-6 łyżek gęstego jogurtu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Osolić i zagotować wodę. Ugotować w niej makaron al’dente. Pokroić liście botwinki bez buraków, na około 1 cm kawałki.

Czosnek pokroić na drobne kawałki. Wysokim garnku podgrzać oliwę. Następnie dodać czosnek i botwinkę. Zamieszać. Na koniec wrzucić ser pleśniowy pokrojony na drobne kawałki. Uważać, aby składniki się nie przypaliły.

Do masy dodać masę śmietanę i jogurt. Podgotować. Cały czas mieszać, dodać do smaku sól i pieprz.

Gotowy sos dodać do makronu. Dokładnie wymieszać ze sobą. Makaron jest gotowy do podania.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *