ciasteczka,  święta

Ciastka zawijane

Długie, ponure wieczory ubarwiają nam w KokoszkoLandzie dwukolorowe ciasteczka. Dobrze jest je przygotować kilka dni wcześniej przed podaniem, ponieważ nabierają miękkości po czasie. Zaraz po upieczeniu są twarde i trzeba uważać na zęby. TO jedna z naszych świątecznych propozycji, ale ciasteczka, jak wiadomo, pasują do kawy o każdej porze roku.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z cynamonem
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki kakao
  • ew. ok 2 łyżki mleka

Mąkę przesiać i przesypać do miski. Dodać jajko i szczyptę soli. Zamieszać. Następnie dodać cukier i cukier z cynamonem oraz pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagnieść wszystkie składniki ze sobą do momentu połączenia się. Podzielić gotowe ciasto na dwie części.

Do jednej z nich dodać kakao i ewentualnie mleko. Zagnieść ponownie na gładką masę. Obie części cista owinąć w folię i wsadzić do lodówki na około 2 godziny.

Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciemnego ciasta wałki o średnicy ok 3 cm. Jasne cisto rozwałkować na grubość około 4-5 mm.

Wałeczki z ciemnego cista położyć na środek jasnego ciasta i ostrożnie je nim owinąć. Miejsce połączenia docisnąć. Delikatnie wałkować całość, aby ciasta się ze sobą skleiły i uformował się owalny kształt. Gotową roladę pokroić na plastry o grubości około 1 cm.

Następie rozłożyć ciasteczka na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Po upieczeniu przechowywać ciastka w blaszanej puszce.

Piec w temperaturze 200°C przez około 10-12 minut.

SMACZNEGO

(K)

Jeden komentarz

  • ~www

    Ja na piesze wycieczki zagniatam ciasto z wody maki oleju i jakie kto chce zioła. rozwałkowuje małe kawałki ciasta 2-3 milimetra i na żeliwna blachę. Zapewniam , że rewelacyjna przegryzka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *