śniadanie

PASTA z buraka i czerwonej pasty

Kiedy codzienność zaczyna robić się nudna, wystarczy jeden element żeby to zmienić. W tym przypadku szare śniadanie odmienił burak. Dobre, zdrowe warzywo, które świetnie smakuje, choć ostatnio trochę wyszło z mody. Zupełnie niesłusznie, bo pasuje niemal do wszystkiego. W tym przypadku do pasty na kanapki.

Składniki

  • 1 większy czerwony burak
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ½ szkl. jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Buraka obrać z skóry (najlepiej w rękawiczkach, warzywo lubi brudzić). Owinąć w folie aluminiową i piec go w temperaturze 140°C prze około 45 minut. Za pomocą widelca lub patyczka można sprawdzić czy warzywo zmiękło, jeśli nie, należy postawić w piekarniku na kilka dodatkowych minut.

Po wyjęciu z piekarnika, odczekać aż burak ostygnie. Blenderem zmiksować buraka i czerwoną fasolę. Do warzywnej pasty można dodać jogurt, a następnie przyprawy. 

SMACZNEGO

(K)

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *