ciasto,  deser

TORT biszkoptowy z masą orzechowo-wiśnową

Bardzo rzadko robimy w KokoszkoLandzie torty, bo też rzadko jest do tego okazja i czas. W końcu jednak udało się połączyć jedno z drugim i z okazji jubileuszu powstał pyszny tort biszkoptowy z masą orzechowo-wiśniową.

Jego przygotowanie jest czasochłonne ale nietrudne. Dlatego jeśli w najbliższym czasie macie jakąś rodzinną uroczystość to polecamy z pełną odpowiedzialnością ten tort.

 Składniki na tradycyjny biszkopt: 

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru  (drobny)
  • 1 szkl. mąki tortowej 400 lub 450
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 Składniki na masę orzechową

  • 400g orzechów włoskich zmielonych
  • 400 ml mleka
  • 250 g cukru (drobny)
  • 400 g masła
  • 4 łyżki spirytusu

 Składniki na masę wiśniową

  •  2 szkl. wiśni z nalewki lub z kompotu

 Składniki na poncz

  • 1 łyżka rozpuszczalnej kawy
  • ½ szkl. wody

Przygotowanie ciasta

Nastawić piekarnik na 170 stopni, żeby się nagrzał. W tym czasie oddzielić białka jajek od żółtek. Białka ubić z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. W drugiej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem do uzyskania puszystej masy.

Szybko ale delikatnie łączymy szpatułką białko z utartymi żółtkami i powoli dodać mąkę przesianą przez sito proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Gotową masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 24 cm).

Piec w temperaturze 170˚C przez około 30 minut.

Przed wyjęciem przeprowadzić „test patyczka”, czyli wbić drewniany szpikulec do szaszłyków w ciasto i wyciągnąć jeśli będzie suchy, to ciasto jest gotowe.

Przygotowanie ponczu

Kawę zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać, odstawić do ostudzenia.

Przygotowanie masy orzechowej

Zagotować mleko dodać cukier, cały czas mieszając i podgrzewając na małym ogniu do momentu zgęstnienia i zmniejszenia objętości. Dodać orzechy i zagotować.

Mocno schłodzić, utrzeć masło i połączyć, dodać spirytus dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części.

Przygotowanie masy wiśniowej

Wiśnie  z nalewki lub z kompotu odsączyć i zmiksować na jednolitą masę.

Ciasto po wystygnięciu wyciągnąć z tortownicy, przekroić poziomo na trzy równe części. Dolną warstwę naponczować i posmarować równomiernie częścią masy orzechowej. Drugą warstwę  naponczować i posmarować zmiksowanymi wiśniami. Obficie posmarować wierzch i boki ciasta resztą masy orzechowej. Udekorować wedle uznania np.: połówkami orzechów. Gotowy tort schłodzić w lodówce przed podaniem.

SMACZNEGO

(M)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *