obiad,  przystawka

RACUCHY z jabłkami

Cudze chwalicie, swoje znacie ? Na wystawie światowej EXPO w Mediolanie podczas tygodnia polskiego zachwalano i pokazywano wszystko co polskie, czym chcemy się chwalić. I w sumie żadnym zaskoczeniem nie jest to, że chwaliliśmy się „Stołem polskim”. Dużo mówiono o rolnictwie i po raz kolejny zachwalano nasze polskie jabłka. Rozdano je chyba wszystkim, którzy chociaż pojawili się w pobliżu polskiego pawilonu.

A skoro wszystkich to cieszy, to i na naszym stole wylądowały jabłka. Dobre, polskie, soczyste i sycące.

Dodatkową zaletą tych racuchów jest to, że zrobione na pszenno-żytniej mące a dużo zdrowsze.

 Składniki:

  • 4-5 jabłek
  • 200 g mąki (mieszanka do wypieku pełnoziarnistego chleb pszenno-żytniego z suszonymi drożdżami)
  • 150 ml woda (mineralna niegazowana)
  • 1 jajo
  • ½ łyżeczki cynamon

Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (grube oczka).

Mąkę, wodę i jajko zmiksować w misce na koniec dodać jabłka i cynamon. Łyżką formować małe placuszki i smażyć na rozgrzanej beztłuszczowej patelni.

Podawać z miodem.

SMACZNEGO

(M)

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *