śniadanie

PASTA jajeczna z rzodkiewką i oliwkami

Pasta jajeczna to świetne rozwiązanie na śniadanie. Szczególnie dobrze smakuje oczywiście w okresie Wielkanocy, ale pasuje też na każdą inną porę roku. Moja ulubiona wersja tego przysmaku powstała (jak wiele innych potraw, jakie Wam tu prezentujemy) „na winie”, czyli z tego co akurat nawinęło się pod rękę.

Eksperyment się udał i od tamtej pory od czasu do czasu zajadamy się rano pastą jajeczną z … rzodkiewką i oliwkami. Dałem też minimalna ilość jogurtu i musztardy, dzięki czemu pasta jest bardziej zbita i nie przypomina rozmemłanej breji, która wycieka przez chleb.

Nie bez znaczenia przy przygotowaniu pasty jest pochodzenie jajek. Wiem, że w markecie szybciej, taniej i wygodniej, ale jeśli naprawdę nam zależy to warto pofatygować się na wieś i kupić droższe, ale smaczniejsze jajka „od szczęśliwych kur”. Można też zaryzykować i kupić jaka na placach targowych, ale polecam dobrze sprawdzić sprzedawcę, bo często zdarza się, że ta urocza pani, która zapewnia, że jajka ma z własnego chowu, po prostu kupiła je rano na promocji w tesco, a potem zmywaczem pozbyła się nadrukowanych numerów. Ostrzegamy – warto wiedzieć co się je.
Składniki:

  • 4 jajka
  • ok. 6 rzodkiewek
  • ok. 10 białych oliwek
  • mała kostka parmezanu lub innego twardego sera w kostce
  • łyżka musztardy stołowej
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • rozmaryn lub oregano
  • sól i pieprz do smaku

Ugotować jajka. Ser, rzodkiewkę i oliwki pokroić na drobną kostkę. Jajka posiekać. Wszystko razem wrzucić do miski dodać musztardę i jogurt. Doprawić według upodobań ziołami i przyprawami.

Najlepiej smakuje na samodzielnie upieczonym CHLEBEM.

SMACZNEGO

(A)

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *