bezglutenowe,  przystawka,  śniadanie

PASTA z bobu i świeżą bazylią

Sezon na bób w pełni. Trzeba korzystać, zwłaszcza że bób ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim to bogactwo białka i kwasu foliowego – potrzebnego przede wszystkim kobietą w ciąży.

Najczęściej bób podajemy z masłem lub bułką tartą. My niedawno wykorzystałyśmy go do przygotowania sałatki, a dziś zapraszamy na śniadanie, gdzie główną rolę gra pasta z bobu. I to pyszna.

Składniki:

  • 500 g świeżego bobu
  • 7-10 liści świeżej bazylii
  • opakowanie serka naturalnego ( 150 g)
  • sól i pieprz

Bób ugotować w osolonej wodzie. Poczekać aż ostygnie, następnie obrać ze skóry. Blenderem zmiksować bób z bazylią. Dodać serek naturalny i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku.  Podawać z chlebem lub krakersami.

SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *