deser

Truskawkowy DESER z mascarpone

Jak to mówią, lepiej dobrze zjeść, niż podobać się byle komu. Dlatego odrzućcie wyrzuty sumienia, zawsze to i owo można potem spalić na siłowni, a smaku słodkiego mascarpone nic nie zastąpi! Serio, nie znam nikogo kto by się nie skusił, więc jak się boicie, że jak będziecie sobie kulinarnie dogadzać to przestanie się podobać Temu czy Tej, to po prostu zróbcie więcej i poczęstujcie Tego i Tą. Przez żołądek do serca – wiadomo!

Ten deser to nasze pożegnanie z zimą. Biały jak śnieg, ale odświeżony słodko-kwaśnym posmakiem truskawek. Mniam.

 Składniki na 4 pucharki

  • 500 g serka mascarpone
  • ok. 500 g mrożonych truskawek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek białego cukru

Truskawki zblendować na jednolitą masę. Dodać brązowy cukier i dokładnie wymieszać.

Serek mascarpone zmiksować z żółtkami, następnie dodać biały cukier. Dokładnie wymieszać. Przygotować cztery pucharki deserowe. Przełożyć zmiksowane truskawki, tak aby utworzyły grubą warstwę. następnie masę z serka mascarpone. Na górę ponownie 1-2 łyżki masy z truskawek.

Umieścić w lodówce na 1-2 godziny.

Przed podaniem posypać płatkami z migdałów.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *