muffiny,  wielkanoc

MUFFINY z marcepanem i powidłem śliwkowym

Marcepan to właściwie tylko orzechy, olej i cukier. Mimo to od początku był towarem luksusowym i obrzędowym! Jego nazwa oznacza tyle samo co „Chleb Marka”. Dziś u nas nie chleb, a muffinki i nie Marka tylko KokoszkoLandowe, ale za to właśnie z marcepanowym wnętrzem.  Taka przyjemna niespodzianka w środku w postaci słodkości.

Świetnie nadają się na świąteczny stół.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki  krupczatki
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka

Składniki na nadzienie:

  • 100 g marcepanu
  • 3 łyżki powidła śliwkowego
  • 20 g drobno pokrojonych orzechów włoskich

W jednej misce dokładnie wymieszać: mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, brązowy cukier, sodę i szczyptę soli.

W drugiej misce wymieszać: mleko, dodać jajka i olej.

Do miski z suchymi składnikami dodać mokre składniki, zmieszać drewnianą łyżką, ale dosłownie chwilę. Jeśli ciasto będzie zbyt długo mieszane, to muffinki nie wyrosną.

Gotową masę przełożyć do foremki na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami.

Z ciasta powinno powstać 10-12 babeczek.

Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut. 

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *