muffiny,  wielkanoc

MUFFINY z białą czekoladą i kremem

Wielkanocy kurczaczek powoli puka do naszych drzwi. Dlatego, każda kura domowa i nie tylko wyjmuje lekko zakurzony sprzęt do wiosennych porządków, Gdy okna będą już lśnić, a dywany pachnąć detergentami proponuję osłodzić sobie ten przedświąteczny czas szybkimi i pysznymi muffinami z białą czekoladą.

Tym samym cykl wielkanocnych inspiracji uważam za otwarty. 

Składniki na muffiny:

  • 2/3 szklanki mleka
  • ¾ kostki masła
  • 100 g białej czekolady
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 2 roztrzepane jajka

Do rondelka wlać: mleko, cukier, białą czekoladę (w kawałkach) i pokrojone masło. Całość podgrzać na małym ogniu. Cały czas mieszać, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.

W osobnej misce wymieszać proszek do pieczenia z mąką. Następnie dodać cukier, sodę oczyszczoną i sól. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

Do ostudzonej masy dodać 2 jajka (roztrzepane) i wymieszać.

Wlać masę z jajkami do suchych składników. Mieszać do momentu połączenia składników i wyłącznie drewnianą łyżką.

Piec w temperaturze 160°C przez około 20-25 minut.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczka mielonego cynamonu
  • kolorowe cukiereczki do dekoracji

Serek musi być w lodówce minimum 8 godzin przed przygotowaniem kremu.  Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem. Nie mieszać za długo, aby krem nie był za ciepły. Krem umieścić w rękawie cukierniczym. Udekorować kremem i cukiereczkami według własnych pomysłów. Przed podaniem trzymać gotowe babeczki w chłodnym miejscu lub lodówce.

SMACZNEGO

(K)

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *