przetwory

OGÓRKI z chili i miodem

W tym roku eksperymentujemy z przetworami. Nikt przecież nie powiedział, że ogórki mogą być tylko tradycyjnie kiszone. Postanowiłyśmy wprowadzić do naszej kuchni, nowy, oryginalny smak – słodki, ale jednak ostry. Już nie możemy doczekać się efektów.

Inspiracja zaczerpnięta z smaker.pl

Składniki (na ok. 6 słoików)

  • 2 kg ogórków
  • 3 łyżeczki przyprawy chili
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • ząbki obranego czosnku (po 2 do słoika)

Bardzo dokładnie umyć wszystkie ogórki. Pokroić ogórki na ćwiartki, następnie posolić i odstawić na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu odsączyć sok. Ułożyć ciasno ogórki wcześniej przygotowanych słoikach. Dodać po 2 ząbki czosnku do każdego słoika. Wszystkie składniki zalewy zagotować, i zalać ciepłą ogórki. Po zalaniu szybko zakręcić i odwrócić pokrywką do dołu i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować.

 SMACZNEGO

(A,K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *