ciasto

CIASTO z śliwkami na opak

Śliwkowy zawrót głowy trwa. Mamy dla was z tej okazji bardzo proste, w przygotowaniu ciasto, o nietypowym wyglądzie. Takie ciasto „na opak”. Największa trudność przy jego przygotowaniu to czekanie aż ostygnie. Trzeba bardzo dużo cierpliwości i silnej woli, żeby nie dać się skusić niesamowitemu zapachowi, jaki się od niego unosi.

Składniki

  • 170 g mąki pszennej
  • 170-200 g cukru
  • ½ szklanki wody
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 400 g śliwek

Dodatkowo

  • bułka tarta do formy
  • margaryna do posmarowania formy

Śliwki dokładnie umyć, pokroić na połówki i wyjąć pestki. Naczynie żaroodporne, wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Ułożyć połówki śliwek skórką do góry, jedną koło drugiej. Obsypać połową cukru. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wodę zagotować z masłem. Powoli przelać do masy z jajek, cały czas mieszając. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie przesypać do masy i wymieszać drewnianą łyżką. Wlać ciasto do przygotowanej formy z śliwkami. Umieścić ciasto w piekarniku.

Piec w temperaturze 200°C przez około 35 minut.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekać aż ostygnie. Formę z ciastem przykryć talerzem i odwrócić do góry dnem. Gotowe.

SMACZNEGO

(A,K)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *