obiad

KNEDLE w cieście z ziemniaków

Moją miłość do śliwek można zdefiniować jednym słowem „czekanie”. Czekanie przez zimę, wiosnę. Czekanie przez czerwiec, lipiec i w końcu wielkie odliczanie w sierpniu. Aż są! Piękne fioletowe, owalne. Mniam!

Na blogu możecie też znaleźć przepis na knedle w ciście z białego sera.   

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • ¼ łyżeczki soli
  • śliwki (najlepiej węgierki ok. 30-40 sztuk)

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze ciepłe utłuc tłuczkiem do ziemniaków, poczekać aż ostygną. Ewentualnie zimne zmielić w maszynce.

Śliwki umyć i obrać z pestek.

Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną i dwa jajka. Szybko wymieszać całą masę, do połączenia wszystkich składników. Uważać żeby ciasto nie było za rzadkie.

Z gotowego ciasta formować niewielkie, okrągłe placuszki, w środku nich umieszczać śliwki i sklejać. Przygotować okrągłe knedle (uwaga żeby w cieście nie zostawiać dziurek). Każdy knedel obtoczyć w niewielkiej ilości mąki.

Delikatnie wkładać gotowe knedle do wrzącej i osolonej wody. Gotować na małym ogniu, do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy delikatnie wyjąć je za pomocą łyżeczki cedzakowej. Gotowe.

Najlepiej smakują po podane na patelni. Rozgrzać wiórki kokosowe na patelni, po chwili obtoczyć w nich knedle. Na koniec dodać brązowy cukier i cynamon i podgrzewać jeszcze chwilę, cały czas mieszając.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *