obiad,  święta

PIEROGI wigilijne ze świeżą kapustą i grzybami

Zbliża się wigilia, to muszą być pierogi! W KokoszkoLandzie nie ma świąt bez pierogów z kapustą i grzybami. Tradycja rzecz święta i nikt z nią nie dyskutuję! U nas tradycją jest też rodzinne lepienie. Przez te wszystkie lata opracowaliśmy już własny system. Jedna osoba wyrabia ciasto i wałkuje, następna wycina kółka, kolejna nakłada farsz, ostatnia osoba skleja. Może nie jest to najbardziej ergonomiczny system, ale wierzymy, że dzięki temu pierogi smakują lepiej.

Pierogi można przygotować chwilę przed wigilią, ale też w wielu domach ze względu na to, że zajęcie jest bardzo czasochłonne przygotowuje się je wcześniej i mrozi.

 Składniki na ciasto

  • 660 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 15-20 ml oleju roślinnego
  • ok. 200 ml letniej, przegotowanej wody 

Składniki na farsz

  • ½ średniej kapusty
  • 1 słoik litrowy suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz
  • margaryna do smażenia

Grzyby namoczyć w wodzie najlepiej na kilka godzin przed gotowaniem. Ugotować grzyby w osolonej wodzie aż będą miękkie. Kapustę pokroić w drobna kostkę i zagotować z osolonej wodzie. Obrać marchewkę i zetrzeć na dużych oczkach, dodać do gotującej się kapusty. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na margarynie, aż się zarumieni i będzie miękka. Wszystkie ostygnięte składnik połączyć ze sobą i wymieszać.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wbić jajka. Następnie dodać jogurt naturalny i olej. Wrabiać ciasto, w razie potrzeby stopniowo dodawać letnią wodę. Ugniatać do uzyskania spójnej konsystencji aż do momentu, kiedy przestanie się lepić do rąk. Odłożyć ciasto na 10-15 minut pod ściereczką. Gotowe ciasto podzielić na 4 części, Jedną część rozwałkować na blacie obsypanym mąką, pozostałe przykryć wilgotną ściereczką. Rozwałkować ciasto dość cienko – ok. 2-4 mm, następnie za pomocą szklanki wyciąć kółka, z których będą lepione pierogi. Za pomocą małej łyżeczki nakładać farsz. Dokładnie zlepić boki pierogów, aby się nie rozkleiły się w wodzie i żeby powstała piękna pierogowa falbanka. Włożyć pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować ok. 3-5 min od chwili wypłynięcia pierogów na wierzch. Wyjąć i podawać z ulubionymi dodatkami.


SMACZNEGO

(K)

4 komentarze

Skomentuj kokoszkoland Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *