GULASZ z soczewicy
W kuchni nie może być nudno. Każdy przepis można zmodyfikować, unowocześnić, poprawić. Tak jest w tym przypadku. Gulasz z soczewicy choć w konsystencji przypomina tradycyjny, to w smaku jest zupełnie inny. Jednocześnie soczewica dostarcza wielu wartościowych składników odżywczych, więc z powodzeniem może zastąpić niezdrową i kaloryczną wieprzowinę.
W tej wersji gulasz mogą jeść nawet weganie.
Składniki na 5 porcji :
- 200 g zielonej soczewicy
 - 200 g brązowej soczewicy
 - 2 cebule
 - 4-5 kiszonych ogórków
 - papryka
 - puszka pomidorów
 - jarmuż (3 garści)
 - szpinak świeży (5 garści)
 - oliwa z oliwek
 - curry
 - chilli
 - kurkuma
 - pieprz
 - sól
 
Soczewicę opłukać. Można 10-20 minut namoczyć. Gotować aż zmięknie w lekko osolonej wodzie.
Na oliwię podsmażyć cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki. Kiedy warzywa się przyrumienią dodać szpinak i jarmuż. Wszystko przyprawić wg gustu. Dusić.
Dodać soczewice do warzyw i gotowe.


SMACZNEGO
(A)
	
	
	
			
			
					


2 komentarze
~DanielekDancio
No i będzie dobre 🙂
~Bartek
Bardzo pyszne, polecam! 🙂