obiad

MAKARON z kurkami

W KokoszkoLandzie lubimy makaron. Jest smaczny, prosty i szybki do przygotowania dlatego często pojawia się na naszym stole. Kiedy udało się nam znaleźć kurki w pięknych, nowosądeckich lasach pomysł na ich przygotowanie był tylko jeden.

Składniki (dla 2 os.)

  • 150 – 200 g kurek
  • 250 g makaron tagliatelle
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • pieprz i sól
  • natka pietruszki

Makaron ugotować al dente. W między czasie delikatnie oczyścić kurki i pokroić je na mniejsze kawałki. Cebule i czosnek posiekać na drobną kostkę.
Roztopić na patelni masło i dodać cebulę i czosnek poczekać aż się zarumienią. Po chwili dodać grzyby i przyprawy. Mieszać. Wszystko razem chwilę dusić, a na koniec dodać śmietanę.
Dokładnie wszystko wymieszać, trzymając na małym ogniu. Posiekać natkę pietruszkę (ja lubię większe kawałki pietruszki w sosach). Gotowy sos wymieszać dokładnie z makaronem.

IMG_1904

IMG_1912

IMG_1914

IMG_1922

IMG_1927

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *