ciasteczka

MUFFINY z jagodami

Na osłodę, idealne na deser, kiedy przyjdą znajomi, ale też po prostu na przekąskę w środku dnia. W końcu pysznym babeczką zawsze mówię TAK (i nie znam nikogo o innym zdaniu, zwłaszcza po skosztowaniu tych muffin z jagodami).

Składniki wystarczą na 12 większych lub 15 mniejszych muffinek.  

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Sweet Cakes.

 Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 225 g cukru
  • 225 ml mleka
  • 2 jajka
  • 225 g masła
  • ok. 200 g borówek amerykańskiej
  • migdały w płatkach do posypania

 W garnku roztopić masło z mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu, do momentu roztopienia masła. W misce wymieszać składniki: mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier. Do suchych składników dodać jajka i lekko ostudzone mleko z masłem. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodać jagody i delikatnie zamieszać.

Gotową masę przełożyć do formy na muffiny, wyłożonej papierowymi papilotkami. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Na koniec posypać babeczki kilkoma kawałkami migdałów.

Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

IMG_1678

IMG_1681

IMG_1686

IMG_1692

IMG_1700

IMG_1707

IMG_1695

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *