obiad

BURGERY z cielęciny w 4 smakach

Burgery cieszą się niegasnącą popularnością, nie tylko dlatego, że są łatwe do przygotowania, ale (moim zdaniem) przede wszystkim dlatego, że jeśli wystarczająco często będzie się wprowadzało w nich urozmaicenia, to nie sposób się nimi znudzić. W przypadku burgerów wręcz nie istnieją złe połączenia. Każdy może okazać się hitem. Wypróbowałam już bardzo wiele przepisów, aż w końcu powstało coś zupełnie innego. Połączenie orientalno-polsko-francuskie. Koniecznie musicie wypróbować

Składniki na burgery:

  • 1 kg mielonej cielęciny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól (najlepiej ziołowa)
  • szczypta chili
  • pieprz
  • 2 łyżki curry
  • szczypta kurkumy
  • łyżka sezamu indyjskiego
  • oregano
  • oliwa

Dodatki:

  • ulubione bułki (mi najlepiej smakują  pełnoziarniste)
  • ogórek kiszony
  • ser camembert
  • rukola
  • pomidor
  • czerwona cebula

Składniki na sos:

  • jogurt naturalny
  • musztarda
  • sok z ½ limonki

Mięso na burgery dokładnie wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Smażyć na oliwie lub w wersji bardziej dietetycznej piec w piekarniku. Składniki na sos wymieszać, według gustu. Jeśli ktoś lub łagodne smaki, ograniczyć ilość musztardy i odwrotnie. Dla tych lubiących wyraziste i ostre klimaty dodać więcej musztardy. Bułkę można podpiec żeby była bardziej chrupka. Posmarować ją sosem, położyć rukolę, na to mięso i plasterek kiszonego ogórka, pomidora, cebuli i camemberta, przycisnąć drugą częścią bułki.

SMACZNEGO

(A)

 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *