ciasteczka,  święta

Wielkie PIERNICZENIE czas zacząć

Pierniki to nie tylko wielki skarmelizowany cukier z mąką i miodem. To oblizane łyżki pełne słodkiego, lepkiego szczęścia, to głośna radość przy próbie równego ułożenia lukrowanych guziczków, to zapach świat witający od progu.

Co roku wypiekanie pierniczków (i przede wszystkim ich zdobienie) to w Kokoszkolandzie wielkie wydarzenie. Zapraszamy gości, ugniatamy ciasto, wycinamy wzory, dekorujemy. My – stare pierniki, które już chyba nigdy nie dorosną.

Efektywna praca nie zawsze jest efektowna, ale jesteśmy z niej dumni. Czasem dobra zabawa musi wygrać z estetyką.

Składniki:

  • 1kg mąki
  • 500g miodu
  • 300-400g cukru
  • 250g margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 op. przyprawy do pierników
  • 3 jajka

Rozgrzać w garnku margarynę z miodem następnie dodać przyprawy do pierników. Zdjąć masę z palnika i ostudzić.

W osobnej misce ubić jajka z cukrem.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Do mąki dodać masę jajeczną oraz ostudzony miód z margaryną i przyprawami. Wymieszać sylikonową lub drewnianą łyżką a następnie zagnieść rękami, aż powstanie zbite jednolite ciasto.

Gotowe ciasto dobrze jest odłożyć do lodówki na ok 1 godzinę (ciasto może być przechowywane w lodówce nawet miesiąc).

Schłodzone ciasto rozwałkować, za pomocą foremek wyciąć różne kształty.

Jeśli planujecie powiesić pierniczki na choince pamiętajcie o zrobienie dziurki np. rurką do picia.  Wycięte ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180°C przez 10-15 minut.

SMACZNEGO

(A,K)

foto Janek Romer

foto Darek Śmiałek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *