ciasto

CIASTO pomarańczowe

Dzisiaj zapraszamy do przepisu na pięknie pachnące ciasto pomarańczowe. Zapach tego ciasta roznosi się po domu i nie można mu się oprzeć.

Wskazówki

Ciasto można wyrobić w robocie kuchennym lub za pomocą blendera.

Ciasto można podawać z serkiem maskarpone wymieszanym z cukrem pudrem

Składniki

  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • ½ szklanki maślanki
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • lukier
  • orzechy, suszone owoce do dekoracji

Do miski wsypać cały cukier i startą skórkę z pomarańcz. Dokładnie wymieszać ze sobą oba składniki. Następnie dodać sok z pomarańczy i znowu wymieszać.  

Do cukrowej masy dodać maślankę, olej i jajka. Zamieszać składniki do momentu połączenia. Na koniec wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Całość wymieszać. Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut z termo obiegiem.

Pieczemy do momentu suchego patyczka.

Ostudzone ciasto można udekorować lukrem, kawałkami orzechów i suszonych owoców.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *