ciasto,  święta

CIASTO z świeżą żurawiną, pistacjami i białą czekoladą

Kolejny przepis z cyklu święta Bożego Narodzenia. Tym razem połącznie składników pistacji, świeżej żurawiny oraz białej czekolady które do siebie idealnie pasują. Ciasto wychodzi wilgotne i bardzo w klimacie świątecznym.

Wskazówki

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • Jeśli nie macie świeżej żurawiny można ją zastąpić mrożoną
  • Ciasto można oblać polewą, lukrem lub obsypać cukrem pudrem

Składniki

  • 1 duże jajko
  • 160 g cukru
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  •  skórka z 1 pomarańczy
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g świeżej żurawiny, posiekanej na mniejsze kawałki
  • 60 g niesolonych pistacji, z grubsza posiekanych
  • 50 g białej czekolady, posiekanej w drobne kawałki

Polewa

  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ew 2 łyżki posiekanych pistacji

W misce umieścić jajko, cukier, jogurt naturalny, olej, ekstraktu z wanilii i skórkę z pomarańczy. Wymieszać składniki ze sobą rózgą kuchenną można użyć robota kuchennego. Bezpośrednio do mokrych składników podać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Nie mieszać zbyt długo tylko do połącznia składników. Na koniec dodać pokrojoną żurawinę,  posiekane pistacje i drobno pokrojoną białą czekoladę. Krótko wymieszać.

Formę keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą można tez wyłożyć foremkę papierem do pieczenia Przełożyć gotowe ciasto.

Piec w temperaturze  170ºC przez około 60 minut.

Polewa

Gdy ciasto ostygnie można przygotować polewę.

W kąpieli wodnej rozpuścić biała czekoladę, dodać jogurtu naturalny, wymieszać

Przenieść polewę do rękawa kuchennego i udekorować ciasto polewą czekoladą i posiekanymi pistacjami. 



SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *