ciasteczka

PIEGUSKI

W tworzeniu tych ciasteczek ogranicza nas tylko wyobraźnia, można je robić ze wszystkim, na co mamy ochotę lub co akurat znajduję się w kuchennej szafce z łakociami. Sama nie mogę się zdecydować, z jakim składnikami smakują mi najbardziej z orzechami, suszonymi owocami, czekoladą, ziarnami zbóż czy kakao w proszku.

Przygotowanie ciasteczek zajmuję od 30 – 40 minut.

Składniki

  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 g maki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dowolne składniki ( w moim przypadku tym razem: ciemna czekolada, słonecznik i suszona żurawina)

Wymieszać w misce: miękkie masło z cukrem na puszysty krem. Dodać jajko, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia. Na koniec dodać czekoladę, suszone owoce itp. Bardzo dobrze wymieszać.

Z gotowego ciasta uformować ciasteczka o średnicy 4-5 cm, i ułożyć na blasze w odległości ok 2 cm.

Piec w temperaturze 180° przez około 15 minut.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *