ciasto,  święta

CIASTO mocno czekoladowe

Podobno kto pyta nie błądzi.  Zapytałam zatem wszechnice wiedzy – wyszukiwarkę google, o „najlepsze ciasto na świecie”, a ta udzieliła mi bardzo konkretnej odpowiedzi. Wyświetliła mi to słodkie i mocno czekoladowe cudo cukiernictwa. Oczywiście przepis szybko wypróbowałam i oto dziele się nim, z Wami.

Ciasto najlepiej przygotować w tortownicy z ruchomymi bokami, ponieważ trudno będzie wam wyjąć cisto ze zwykłej blachy.  Możecie użyć też okrągłej tortownicy (ok. 24 cm średnicy) lub kwadratowej tak jak ja.

Inspiracja zaczerpnięta z blog Słodka Strona

Składniki na spód

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 160 g cukru pudru
  • 180 g migdałów (mielonych)
  • 40 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady (startej na małych oczkach)

Składniki na mus czekoladowy

  • 6 żółtek
  • 700 ml śmietanki kremówki 30% (mocno schłodzonej)
  • 100 g masła
  • 250 g białej czekolady
  • kakao

Spód

Oddzielić białka od żółtek, następnie do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywna pianę. Do gotowej piany powoli dodać cukier puder i miksować. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać zmielone migdały, stratą na małych oczkach czekoladę i kakao. Gdy składniki w masie zostaną dokładnie połączone, przelać ja na dno wcześniej przygotowanej formy.

Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Zostawić spód do całkowitego ostygnięcia. 

Mus

Przygotować kąpieli wodną, w której podgrzać ok. 100 ml śmietany razem z 6 żółtkami. Mieszać do momentu lekkiego zgęstnienia masy. Masę jajeczną zdjąć z palnika i dodać pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać połamaną czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Pozostawić gotowy mus do całkowitego schłodzenia.

Pozostałą część śmietany ubić na sztywną pianę. Następnie bardzo powoli dodać śmietanę do musu z białej czekolady. Mieszać do momentu połącznia składników.

Gotowy mus z białej czekolady i śmietany wlać na wcześniej przygotowany spód. Ciasto umieścić na ok. 12 godzin w lodówce.

Przed podaniem ciasto można udekorować wiórkami czekoladowym, płatkami migdałowymi lub kakao.

SMACZNEGO

(K)

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *