ciasto,  sernik,  wielkanoc

SERNIK z kruszonką

Są takie dni, kiedy w pracy siedzi się dłużej niż zwykle, w domu czeka pranie, prasowanie i nieprzygotowany obiad. Czasu mało, a pod ciężarem codziennych obowiązków aż się człowiek ugina. Mam na to sposób!

Kojące skutki pieczenia ciasta udowodnili już na pewno jacyś amerykańscy naukowcy, a jeśli nie to powinni. Czym bardziej jest człowiek zmęczony, zestresowany czy zdenerwowany tym lepiej się odpoczywa przy ucieraniu, ugniataniu, a najlepiej przy pieczeniu, zwłaszcza z kieliszkiem wina w ręce.

Dlatego gorąco polecam, kiedy jesteście wykończeni, wracacie do domu, to zamiast włączać telewizor, idźcie do kuchni. Nalejcie sobie wina do kieliszka i do roboty! Słodki zapach gotowego ciasta utuli was do snu, a rano do kawy będzie czekać na Was kolejna nagroda, bo jak wiadomo  dzień najlepiej zacząć od odpowiedniej dawki słodyczy(tego nie musza nawet sprawdzać naukowcy, po prostu tak jest i już).

 Inspiracja z bloga Marta gotuje

 Składniki na ciasto:

  • 400 g maki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki zagnieść ze sobą (ciasto może się lekko kruszyć). Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części.  Jedna umieścić w lodówce, drugą w zamrażarce, na około 1 godzinę.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg białego sera w wiaderku
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • starta skórka z cytryny
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić w mikrofalówce, odstawić do ostygnięcia. Ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodać powoli cukier i żółtka, cały czas delikatnie mieszać masę. Dodać dużymi łyżkami ser biały i stale miksować. Następnie dodać: ostudzone masło, skórkę z cytryny, skrobie ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksować do połączenia wszystkich składników. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wyłożyć ciasto z lodówki. Wylać masę serową na spód. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na dużych oczkach i delikatnie obsypać całą masę serową (uważać żeby ciasto się nie skleiło).

Piec w temperaturze 200°C  przez około 1 godzinne

Włożyć sernik do zimnego piekarnika, a po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach. 

SMACZNEGO

(K)

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *