ciasto,  deser,  sernik,  święta

Świąteczny SERNIK z rosą

Święta to czas słodkiego obżarstwa – i to fakt. Ale prawda jest dużo gorsza. Ten przedświąteczny zabiegany okres, podczas którego chodzimy z jednej „firmowej wigilii”, na drugą, jest taki sam. Spotykamy się – i fajnie, żartujemy – i bardzo dobrze, i jemy – niebiańsko! A skoro jedzenie przed świętami jest tak ważne, to proponujemy zaserwować nasz przedświąteczny (ale na święta też pasujący) sernik z rosą.

Delikatny i miękki sernik na kruchym cieście, z dodatkiem bezowej pianki. Złota rosa na cieście utworzy się gdy pianka lekko się zarumieni i odczeka do ostygnięcia. Sernik jest bardzo prosty w wykonaniu i  do tego po prostu rozpływa się w ustach (masa sernikowa lekko mi się zarumieniła od góry, człowiek uczy się na błędach – uważajcie na sernik w piekarniku).

Sernik na dużą blachę lub 2 mniejsze 22-24cm okrągłe formy.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga „Biały fartuszek”

Składnik na spód ciasta

  • 2 i 1/3 szklanki maki pszennej
  • 200 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kakao

Mąkę przesiać i dodać do niej pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, wysmarowanej tłuszczem. Na spód wysypać kakao.

Składniki na masę serową

  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ½ szkl. oleju
  • 2 budynie (1 śmietankowy, 1 waniliowy)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kg twaróg z wiadereczka lub ser zmielony dwukrotnie.

Jajka i żółtka ubić z białym i waniliowym cukrem, na puszystą pianę. Dodać oba budynie i ½ szklankę oleju. Wymieszać. Dodać ser i mleko. Dokładnie wymieszać, masa będzie płynna. Gotowa wlać na wcześniej przygotowany spód.

Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

Piana

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Gdy sernik będzie już prawie gotowy, wówczas można się zabrać za przygotowanie piany. Białka ubić ze szczyptą soli, na puszystą pianę. Powoli dodać cukier, cały czas ubijając.

Gdy sernik będzie lekko rumiany, wyjąc z piekarnika. Wyłożyć na niego wcześniej przygotowana pianę z białek. Ponownie umieścić ciasto w piekarniku na 10-15 minut.

SMACZNEGO

(K)

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *