obiad,  zupa

KREM z czerwonych buraków

Mróz skrzypi pod butami, rano ciemno, po południu ciemno, aż nie ma się na nic ochoty ani energii. 

Krem z czerwonych buraków to żelazna bomba składników odżywczych, które pobudzą was do życia. 

Koniecznie spróbujcie! 

Zwłaszcza w te mrozy, bo rozgrzewa wyśmienicie! 

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Olgi Smile. 

 Składniki:

  • 6 szt. średnich czerwonych buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka 
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 Składniki na kleksa

  • 100 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Buraki, marchewkę, pietruszkę, paprykę, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć mocno na patelni z oliwą. Do garnka wkładamy wszystkie składniki zalewamy wodą i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Blendujemy na jednolitą masę, powinna być gęsta.

Śmietanę z chrzanem i sokiem z cytryny łączymy razem i mieszamy.

Krem podawać z kleksem z śmietany.

SMACZNEGO

(M)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *