obiad,  ryba

DORSZ w skorupce z pietruszki

„Nie jedz tego to nie zdrowe”, „Zwariowałeś! To sama chemia”, „To wszystko jest sztuczne” – brzmi znajomo?  Kiedy chce się słuchać wszystkich porad żywieniowych, to można dojść do wniosku, że lepiej nie jeść nic. Tymczasem dobrą alternatywą dla czerwonego mięsa i sztucznie hodowanego drobiu są ryby! Nie wiem dlaczego sięgamy po nie tak rzadko. Mamy dostęp do morza, nieźle zarybione stawy i rzeki, a tymczasem ryba wydaje się być na polskich stołach daniem „od święta”.

Tymczasem dorsz (którego połów w Bałtyku jest sezonowy, mimo to świeży jest importowany do Polski z innych krajów) ma w sobie wszystko czego potrzebuje nasz organizm: kwasy tłuszczowe, w tym nieocenione omega3 , białko, witaminy B12 (łagodzącej objawy stresu, zmniejszającej ryzyko powstania nowotworów i Alzheimera) i D3 (wspomagającej naszą odporność) fosfor. No po prostu wszystko co najlepsze.

Dlatego dziś przedstawiamy prosty, szybki i bardzo zdrowy przepis.

Uwaga na ości!

 Składniki:

  • ok 1 kg filetów z dorsza
  • 1 szt. limonki
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oliwy
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 4 łyżki bułki tartej
  • pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • cytryna i grzanki – do podania

Dorsza podzielić na małe fileciki, skropić sokiem z limonki. Posypać świeżo mieloną solą i pieprzem. Rozłożyć filety na posmarowanej odrobiną oliwy blasze.

W miseczce wymieszać bułkę tartą z winem, dodać drobno posiekany czosnek i pietruszkę.

Doprawić całość odrobią soli i sporą ilością pieprzu.

Masę ułożyć na rybie.

Piec w piekarniku przez 25 minut w 160 stopniach.

 

SMACZNEGO

(A)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *