ciasto

CIASTO dyniowo-pomarańczowe

Jesienne ciasto z dyni jest idealnie puszyste w smaku przypomina tradycyjnego piernika. Dzięki przyprawom i pomarańczy zapach ciasta cudownie roznosi się po całym domu. Ciasto doskonale uzupełnia pomarańczowa polewa.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 250 ml miodu
  • 1 ½ szklanki puree z dyni
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka imbiru
  •  ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 2 płaskie łyżecki sody
  • 100 g orzechów (np. orzechy włoskie, nerkowca, ziemne)

Składniki na polewę:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • Sok z połówki pomarańczy
  • Starta skórka z pomarańczy

W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i miód gotować aż do momedtu połaczenia składników. Odłożyć masę do ostudzenia.

Mąkę przesiać i dodać wszystkie przyprawy oraz sodę. Wymieszać. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.

Do mąki z przyprawami dodać puree z dyni, orzechy, skórkę i sok z pomarańczy oraz ostudzoną masę z miodu i masła. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Gotowe ciasto przelać na blachę do pieczenia.

Piec w temperaturze 180ᵒC przez około 40 minu.

Polewa:

Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok z połówki pomarańczy. Do soku i skórki dodać cukier puder. Energicznie wymieszać. Polewa powina mieć jednolitą konsystęcje. Lukier powinien być dość gesty, w razie potrzeby dodać odrobinę wody a jak będzie za leisty dodać cukier puder.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *