ciasto

CIASTO jogurtowe z śliwkami

Idealne ciasto na przełom lata i jesieni. Ciasta jogurtowe charakteryzują się puszystą i delikatna formą i są łatwe do przygotowania. W przeciwieństwie do ciast drożdżowych przygotowanie ich trwa zaledwie kilka minut a smakują wyśmienicie.

Wskazówki:

  • W przepisie użyłam drobnego cukru do wypieków ale jeśli nie macie go akurat w domu możecie użyć tradycyjnego lub cukru pudru.
  • Ja użyłam ok. ½ szklanki cukru, jeśli lubicie troszkę bardziej słodkie ciasto możecie dodać więcej
  • Cynamon nie jest konieczny, jeśli nie macie lub nie lubicie nie musicie go używać.
  • Ciasto można wyrobić w robocie kuchennym lub za pomocą blendera.

Na blogu możecie znaleźć inne ciasta jogurtowe:

Składniki:

  • ¾ kostki masła (150 g)
  • ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 500 g małych śliwek

Dodatkowo

  • cukier puder i cynamon do oprószenia ciasta

Masło i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.

Wyłożyć tortownicę papierem do wypieków (tylko spód) o średnicy 24-26 cm.

Śliwki dokładnie umyć i obrać z pestek.

W dużej misce umieścić miękkie masło, ucierać za pomocą blendera lub robota kuchennego. Ucierać przez kilka minut, do momentu uzyskania jasnej i lepkiej konsystencji. Następnie małymi partiami dodawać cukier, cały czas mieszając. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze przez 2-3 minuty. 

Do jednolitej masy dodawać pojedynczo jajka. Dokładnie mieszać po dodaniu każdego z nich.  Powinna powstać jednolita masa jajeczno – maślana.

Mąkę przesiać i dodać do niej proszek do pieczenia oraz cynamon. Całość delikatnie wymieszać drewnianą lub silikonową łyżką. Na koniec dodać ciepły jogurt i wymieszać, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.

Gotową masę przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Połówki śliwek rozłóż po całej powierzchni ciasta. Gotowe ciasto włożyć do piekarnika.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut.

Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *