obiad

PLACKI ZEMNIACZANE ze świeżym szpinakiem

Znudziły mi się typowe placki ziemniaczane podawane solo lub z sosem pieczarkowym. Dlatego, postanowiłam poeksperymentować. Wyszły z tego placki ziemniaczane ze świeżym szpinakiem. Możemy podawać je z różnymi sosami lub dipami. U mnie był to dip mocno czosnkowy.

 Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże garście świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

 Dip

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • sól i pieprz

 Ziemianki obrać i zetrzeć na tarce (na duże oczka). Dodać szpinak pokrojony na duże kawałki następnie jajka, posiekany czosnek, obie mąki oraz pieprz i sól. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli masa będzie za mało zbita należy dodać trochę mąki.

Na patelni (najlepiej teflonowej) rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki na złoty kolor. Uwaga: placki powinny być podobnej wielkości i grubości aby usmażyły się w tym samym czasie.

Po zdjęciu z patelni ułożyć gotowe placki na papierze jednorazowym aby odsączyć z oleju.

Dip

Posiekać na drobno czosnek i natkę pietruszki. Dodać jogurt i przyprawić pieprzem i solą.

SMACZNEGO

(M)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *