obiad,  przystawka,  sałatka

GOFRY z cukinii

Idziesz ulicą i słyszysz „No i on był taki, że wiesz”, „No i w ogóle” i inne równie wytrawne, nic nie znaczące sformułowania, które kują w uszy.  Jak ludzie się rozumieją jest dla mnie zagadką.

Ale są takie zlepki językowe, które uwielbiam. Np.  „Takie samo tylko, że inne”.  Od razu przypomina mi się skecz Maćka Sthura, w którym wciela się w głupiutką dziewczynę opowiadającą kilka minut o sukience którą kupiła.

Dokładnie tak jest z goframi z cukini. Są jak gofry, tylko, że zupełnie inne. Są jak placki z cukinii, tylko, że inne. Lepiej nie da się tego opisać. Trzeba spróbować.

Można jeść je postne, ze słonym serkiem lub podawać jako dodatek do sałatek. Pełna dowolność.

Z tej ilości składników wyszło 8 gofrów, średniej wielkości.

Polecam również bardziej tradycyjne danie gofry z kakao. 

Składniki:

  • średniej wielkości cukinia
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki suszonej bazylii

Cukinie zetrzeć na dużych oczkach, odsączyć z nadmiaru wody.

W misce wymieszać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, mleko. Na koniec dodać przyprawy, cukinie i bazylię. Wszystkie składniki mieszać aż do połączenia. Ciasto powinno być gęste. Piec gofry w gofrownicy. 

SMACZNEGO

(K)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *